Robin Berkelmans

Happy once more.

RECENSIE

Dat de zoektocht naar het moment van totaal in balans zijn naar intense inspanning en hard werken ruikt, was een onverwachte ontdekking tijdens de performance Happy once more van Robin Berkelmans. Niet eerder rook het in de tentoonstellingszaal zo naar menselijk zweet. In uiterste concentratie stond Berkelmans te staan. Vijf dagen achterelkaar, elke dag drie uur achtereen. Met tergend trage bewegingen, soms op een been, soms met ogen dicht. Zonder geluid en zonder contact te zoeken met de museumbezoeker. Gewoon als zichzelf en in zichzelf, in het ‘hier en nu’, zoekende naar het perfecte moment van balans waarin lichaam en geest zich met elkaar verenigen en staan een staat van gelukkig zijn wordt. Om dat moment dan vervolgens vast te houden of weer op te zoeken. Tot de suppoost Berkelmans aantikte om duidelijk te maken dat de drie uur voorbij waren. Dan kwam er een diepe zucht, een moment van verwarring en werd de fysieke inspanning zichtbaar in de contouren van het gezicht van de performer.

De stille aanwezigheid van Robin Berkelmans tussen de kunstwerken en de bezoekers had iets esthetisch en dwong respect af. Een ander soort respect dan de ‘living statues’ waarbij performers symbolisch in de schoenen van een ander staan om publiek te trekken en aandacht te vragen. De performance Happy once more kan beter worden beschouwd als een op zichzelf staand project met een authentiek doel, een eigen taal en vorm. Een werk ook dat een toevallige dialoog aangaat met de ruimte en de kunstwerken of objecten in die ruimte. En waarop de bezoeker, net als bij elk kunstwerk, kan reflecteren en reageren.

Joanna van der Zanden, co-curator Bosch Geluk,

 

--------------------

Happy once more is een drie uur durende meditatieve performance. In een verwoede poging om geluk te vinden zoekt de maker naar balans en de schijnbaar daaruit volgende rust. Als we het moment vinden van werkelijk in balans zijn, in al zijn intensiteit, worden we daar dan gelukkig van en kunnen we dat punt steeds weer opzoeken? Een poging en een oefening, maar ook een commentaar op de hype om in het ‘hier’ en ‘nu’ te staan.

Helder staan is het begin van helder bewegen.

Bezoekers worden uitgenodigd bij Robin in de ruimte te treden en een moment te ervaren van zijn poging de balans in langdurig staan te vinden.

Performance: 10-11 t/m 15-11, (niet op 13-11) elke dag van 13:00 - 16:00 uur (doorlopend)

Geluksvisie: BIEDT LETTERLIJK IN HET 'HIER' EN 'NU' STAAN EEN MOMENT VAN GELUK?

 

www.robinberkelmans.nl