Wat is Bosch Geluk?

Een 40-tal inzendingen ontving het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch op de oproep voor het project Bosch Geluk. Hieruit is een mooie selectie gemaakt van twintig voorstellen met een andere kijk op geluk van beeldend kunstenaars, ontwerpers, theatermakers en performers. Gedurende elf weken, van 12 september t/m 29 november, is het museum platform voor verschillende geluksvisies.

Voorbij de gelukshypes
De tentoonstelling Bosch Geluk stelt vragen over de betekenis van geluk in onze consumptiemaatschappij, voorbij de gelukshypes. Bieden kunst en creativiteit ruimte voor reflectie op geluk? Verschillende kunstenaars in verschillende disciplines beantwoorden deze vraag steeds. Kan een schildersatelier met alleen verf in vele kleuren, kwasten en papier bezoekers verleiden tot een expressieve gelukservaring? Hoe bevrijdend is naaktheid en kunnen we voorbij de schaamte? Wat zijn intensieve en prettige contactmomenten in een publieke ruimte als een museum? Naast artistieke en creatieve antwoorden komen ook actuele maatschappelijke thema’s aan bod. Hoe kunnen de stad en haar bewoners bijdragen aan het geluk van asielzoekers of aan inwoners die afhankelijk zijn van een voedselbank? Wat betekent de inclusieve maatschappij voor ons welzijn?

Gevarieerd programma
Een aantal kunstwerken in de vorm van video's, foto's, tekeningen en installaties zijn gedurende de gehele periode te zien; workshops, performances, onderzoeken en theatervoorstellingen worden afwisselend geprogrammeerd. Dit alles speelt zich af op zaal.  Op zondag is er meestal een bijzondere performance of presentatie. Het volledige programma vindt u hier. Voor sommige projecten heeft het de voorkeur dat u zich vooraf aanmeldt. Ook is er een programmaboekje te verkrijgen bij het museum.

Deelnemende kunstenaars
-Beeldende kunst: Academie voor Beeldvorming onder begeleiding van Klaas Burger en Rieneke de Vries met Janina Frye Lin Houtman, Ben Acket, Monique Broekman, Malou van Doormaal, Marianne van Heeswijk, Lisetteh, Lucas Kastelijn, Joost van Pagée & Michiel van de Weerthof, Marthe Zink
-Theatermakers: Bint, Mees Borgman, Compagnie Kloon, Paul De Bruyne & Marjolein van de Meer
-Filmmaker: Niels Duffhues
-Performers / dansers: Robin Berkelmans, Bianca Tangande, Panama Pictures, Joost van Wijmen
-Ontwerpers: Jitske Blom, Social Label, Studio Boot

 

Concept en samenstelling tentoonstelling: Joanna van der Zanden, René Pingen, Sabina Timmermans

 

Academie voor Beeldvorming, onderzoek
Social Label. Hosties: breek en deel
Zaaloverzicht Bosch Geluk