Jeanne van Heeswijk en Paul De Bruyne

Zoek jij een rol?

De zoektocht naar geluk wordt zo intensief en alomvattend gevoerd dat velen er diep ongelukkig van worden. De collectieve depressie van onze maatschappij leidt, als een cirkel zonder einde, tot een nieuwe queeste naar geluk. Het lijkt een noodzaak en een doem. Vluchten kan niet meer.

Daarom gooien ook kunstenaar Jeanne van Heeswijk en theatermaker Paul De Bruyne zich voor Reinventing Happiness in de geluksarena. Een unieke samenwerking waarvan de uitkomst nog niet vastligt. Met Geregisseerd Geluk starten ze een project zonder zekerheden, met weinig uitgangspunten maar wel met het vermoeden dat geluk in de buurt van het blijspel te vinden is. Het woord blijspel lijkt uit een andere tijd en een andere ruimte te komen. Toen geluk nog gewoon was. Al doende wordt je het.

Het blijspel drijft op het plezier van de gedeelde onnozelheid. Daarom gaan Van Heeswijk en De Bruyne op zoek naar spelers die de waan van de dag te lijf willen gaan door zich onvervaard in het speelveld te wagen. Wanhopig op zoek naar vanzelfsprekend geluk in een tijdperk van maakbare en reproduceerbare bonheur. Te koop in flacons en pillen.

Om het geluk een handje te helpen organiseerden Van Heeswijk en De Bruyne openbare audities voor een blijspel in het museum. Wie zich geroepen voelde kon persoonlijke ervaring en verbeelding, lijf en leden inbrengen. De audities op zich bleken al een proeve van onnavolgbaar geluk te zijn. Een aantal auditanten werkten verder aan Geregisseerd Geluk, deel 2: een TV advertentie gebaseerd op Walt Disney's Carrousel of Progress. Op 21 december 2014 vond hiervan een publieke presentatie plaats in het museum.

Na deze grondige analyse van de mechanismen van de eeuwige economische vooruitgang (Walt Disney’s Carroussel of Progress) en het geloof in consumptie als geluksdrug, zijn Van Heeswijk en De Bruyne tot de conclusie gekomen dat ze een symbolisch en artistiek leger moeten oprichten. Dit leger zal in 2016 geheime interventies (klavertjes vier) in de stad plegen.

Voor dit leger wordt een nieuw soort school opgericht: ‘De Militaire Academie van ’t Geregisseerd Geluk’. Een academie die op een vrolijke, maar tegelijkertijd uiterst serieuze en militaire leest is geschoeid. Er worden teksten ontwikkeld die de zekerheid van het geluk uitdragen in de taal en ideologie van de propaganda.

Iedereen die interesse heeft om volgend jaar een aantal training te volgen tot Soldaat van ’t Geregisseerd Geluk is van harte welkom om een proefles te nemen op zaterdag 14 november 2015. Of door een mail te sturen naar aanmelden@sm-s.nl onder vermelding van 'Militaire Academie'.  Een unieke en uigelezen kans om deel uit te maken van dit eerste artistieke leger van Nederland.