Museumbezoekers marcheren mee op de cadans van geluk

VERSLAG 14-11-2015

Geluk is macht. Geluk is seks. Geluk is beter dan seks. Geluk regeert. Geluk gloeit. Geluk brandt. Geluk broeit. Geluk is vet, wreed, waanzinnig.

Tijdens de proefles van De Militaire Academie van het Geregisseerd Geluk marcheerden bezoekers vlotjes twee aan twee mee door het museum. Rechts-links. Rechts-links. Om op de vierde stap met luidde stem in koor GELUK! te roepen.

De proeflessen georganiseerd door Jeanne van Heeswijk en Paul De Bruyne waren goed bezocht. 'Deze les gaat over geluk, over het ons opgelegde geluk.', spreekt commandant De Bruyne de groep toe. 'U leert hier hoe u gelukkig moet zijn. Volgt u de instructies. Wij hopen dat u zich aansluit en met ons verder wil gaan'.

De les begint met een welkom en een proeve van in jezelf geloven. 'Wie bent u?' vraagt de instructeur. 'Kees', zegt de aangewezene. 'Kees. Je bent Geweldig! Je bent Fantastisch! Je bent De Beste!', commandeert de instructeur. De hele groep herhaalt de woorden van lof en tot slot herhaalt Kees ze op bevel zelf: 'Ik ben Geweldig! Ik ben Fantastisch! Ik ben De Beste!' De sfeer zit er goed in. De groep krijgt een oefening in omhelzing. Strak geregisseerd en afgerond met een aai van de omhelzer over de wang van de ontvanger. 'Je bent mooi', zeggen de omhelzers in koor. De oefening blijkt niet eenvoudig en moet een paar keer over. Afwijkende bewegingen zijn geen optie, net zo min als een spontane lach. Alles moet precies zo herhaald worden, keer op keer, als een geluksbevel. Wie meedoet aan deze Academie ondergaat de achterliggende mechanismen van het opgelegde geluk. Want, zo schreeuwt de instructeur: 'Zonder geluk, geen geluk!'

Na de mars door het museum, komt de groep terug in het leslokaal. De volgende opdracht is een oefening in dood zijn. Jawel, want wie niet bezig is met de dood kan ook geen geluk ervaren. Het is de andere kant van geluk: de depressie. De schijnbaar doodhoudingen van elke deelnemer in de groep biedt vreemd genoeg een troostrijk beeld. Na de strakke oefeningen ontspannen de lichamen. Elke 'Geweldige, Fantastische en De Beste' in een eigen roes. 'Ik ben bang om er te zijn.', spreekt de instructeur bedachtzaam. 'Dat ik er dan niet ben. Ik wil er niet zijn. Ik wil er zo erg niet zijn. Dat er niets van mij over is. Geen schaduw. Geen herinnering. Geen geur. Helemaal niets.'. Als een groep makke schapen laten de deelnemers zich ondertussen in een andere houding leggen. Zij vormen het beeld waarin de donkerte van de depressie even, zonder angst, op kan lichten.

De proefles is afgelopen. De deelnemers worden bedankt, ze mogen zich inschrijven. Een nieuwe groep bezoekers staat alweer klaar.

 

 

Met dank aan de Soldaten van het Geregisseerd Geluk:

Monika Kowalewska
Margreet Rolink
Peter Hoex
Mary van Duuren
Christa Ram

en co-regisseur Dorothy Blokland en acteur Rogier Schippers

 

Proefles Geregisseerd Geluk
Paul De Bruyne, Rogier Schippers, Dorothy Blokland
Oefenen in omhelzen
De mars door het museum
Oefenen in dood zijn
Jeanne van Heeswijk praat na met deelnemers