Avontuurlijke natuur in Haverleij

VERSLAG

Bijna 50 volwassenen en kinderen uit de wijk Haverleij en het naburige dorp Engelen vergezellen Frank Bruggeman op zondagochtend 25 oktober op een wandeling langs "avontuurlijke natuur" in Haverleij. Doel van de wandeling: zaden verzamelen voor de Bossche plantenzadenbank en "natuurdozen" maken. Het systematisch verzamelen van zaden schiet er deze ochtend een beetje bij in. De kinderen blijken vooral geinteresseerd in het vergaren van rozenbottels, eikels, bladeren, uitgebloeide planten en paddenstoelen voor hun doos. Dat vergt een ander, meer geconcentreerder soort aandacht dan ze doorgaans voor hun omgeving opbrengen. Intensief starend naar de grond worden op een humusrijk perceeltje minuscule paddenstoelen ontdekt. Een jongetje komt aanzetten met een lege walnootdop. De dichtstbijzijnde walnootboom bevindt zich honderden meters verderop. Ra ra, hoe kan dat? Eksters en kauwtjes, weet een van de volwassenen.

De tocht voert uiteindelijk naar een plek waar in de pioniersjaren van Haverleij een noodschoolgebouw heeft gestaan en waar mogelijk in de toekomst woonkasteel Oeverhuyze zal verrijzen. Rond de betonnen stelconplaten van de vroegere noodschool is een kleine geaccidenteerde ruigte ontstaan. Niet alleen hoogte- maar ook grondverschillen (zand en rivierklei) zorgen voor een meer dan gemiddelde plantaardige biodiversiteit. Verreweg de meeste volwassenen kennen de plek niet of alleen nog van vroeger, toen de school er nog stond. De meesten blijken verrast door de plantenrijkdom en het contrast met het in Haverleij dominerende parklandschap.

Na afloop worden alle dozen van de kinderen bijeengezet en de inhoud geinspecteerd. Bruggeman noemt plantennamen (guldenroede, teunisbloem, doornappel) en stuit op een paddenstoel. Een peervormige stuifzwam (Lycoperdon pyriforme) waarvan de sporen zich verspreiden als er "per ongeluk" op getrapt wordt. Dat vraagt natuurlijk om een demonstratie. Een groene wolk met sporen stuift uit de bovenkant van de zwam als iemand zijn schoen er op zet. "Gaaf!" roept een jongetje en drie andere kinderen snellen behulpvaardig toe om te kijken of zich nog meer wolkjes aan de zwam laten onttrekken...