Magisch groen

NATUURBEKENTENIS

Magisch groen.

Al sinds mijn vijfde levensjaar woon ik in Den Bosch. Ik groeide op in de wijk 'De Buitenpepers' en bracht veel tijd door op 'de Dijk' en in natuurgebied De Heinis. Later verhuisden we naar de Kruiskamp met uitzicht op het toenmalige Alexander Ziekenhuis en het daarvoor liggende weiland waarin een groepje kleine ponies ronddartelden en de scouting verderop hun clubgebouw had staan. Altijd was er dus wel natuur in de buurt. Toch was het pas jaren later, in 2012, dat ik de prachtige natuur aan de overkant van de Vlijmense weg ontdekte: De Moerputten.

In die periode had ik een bijbaantje als schoonmaakster in het inmiddels Jeroen Bosch Ziekenhuis. Een van de kleine pluspuntjes aan dat werk was het prachtige uitzicht over de Gement vanaf de achterkant van het gebouw. Hieraan grenzend ligt het natuurgebied de Moerputten. Ik had er al vaker over gehoord maar ik was er nog nooit gaan kijken en besloot daarom om er na mijn werk naar toe te fietsen. Nu dacht ik bij de Moerputten vooral aan de bekende Moerputbrug. Maar waar ik bij aankomst nog veel meer van onder de indruk raakte, was de wandelroute over het vlonderpad links van het hoofdpad richting de brug.

Als fotograaf was het voor mij een waar walhalla toen ik er voor de eerste keer overheen liep. Zodra ik het trappetje naar beneden af was, werd ik omringd door ontelbaar verschillende kleuren en structuren van groen, sprookjesachtig verlicht door de zon die door de enorme verscheidenheid aan bladeren scheen. Van een drassig moeras, naar een prachtig lijnenspel van stammen, takken en grassen, afgewisseld door kronkelende bomen en struiken met bessen. Het pad is misschien maar een paar honderd meter, maar biedt kijkplezier voor uren!

Vlak voor de brug ligt nog een klein paadje dat leidt naar een grote vlonder op het water. Vanaf daar kijk je tegen de zijkant van de brug aan, omringd door waterlelies. Het kleine stukje er naar toe en het uitzicht over het water zijn zo prachtig! Voor mij zijn deze paadjes bij de Moerputten een soort werkelijke 'droomvlucht', die er op ieder moment van de dag weer anders uit zien door de veranderende lichtval. Reden genoeg, om er regelmatig een kijkje te nemen en te genieten van al de betoverende natuurlijke pracht.

Nora Verbraak, 2015

www.noraverbraak.com

De Moerputten