Moestuin-idylle en Wildernis-utopie

TALKSHOW Gasten: Bram van de Klundert, Wilbert Schreurs, Sophie Gruijters,  Johan Mees en Frank Bruggeman. Presentatie: Andrea van Pol (o.a. presentator van Vroege Vogels)

Een informatieve en onderzoekende avond in woord en beeld, waarin twee hedendaagse gelukshypes met betrekking tot de natuur ter sprake komen:

Moestuin-idylle
Moestuinieren is ongelofelijk hip. Dit voorjaar bereikte de moestuinhype in Nederland zijn hoogtepunt met de moestuintjesacties van Albert Heijn. Moestuinieren wordt veelal gepresenteerd als een geestverrijkende bezigheid voor mensen die een gezonde leefstijl voorstaan en een actieve bijdrage willen leveren aan maatschappelijk verantwoorde voedselproductie. Maar hoe reëel is dat beeld? Is de stadse moestuin slechts een romantische en modieuze bevlieging of is het een blijvend verschijnsel dat de opmaat vormt voor een meer ambachtelijke, kleinschalige en natuurvriendelijke productiewijze?

Wilbert Schreurs marketing- en reclamehistoricus ontleedt de hype. Sophie Gruijters, initiatiefneemster van groene, lokale alternatieven in Den Bosch deelt haar moestuinervaringen.

Wildernis-utopie
Ook de Nederlandse wildernis mag zich verheugen in een toenemende populariteit. Bijna 700.000 Nederlanders zagen de natuurfilm De Nieuwe Wildernis (2013) in de bioscoop. De notie die veel Nederlanders aan die natuurfilm en de televisieserie hebben overgehouden is dat ook in een klein land “grote natuur” – oftewel wildernis – mogelijk is. Het gegeven dat de zeearend, de otter en de wilde kat terug van weggeweest zijn, en dat de wolf weer af en toe in Nederland wordt gesignaleerd, draagt eveneens bij aan het besef dat het goed gaat met de Nederlandse wildernis. Maar wat is wildernis in het hoogverstedelijkte Nederland? Zijn er eigenlijk wel natuurgebieden waarvan het ecosysteem zo vitaal, veerkrachtig en robuust is dat ze het zonder menselijk ingrijpen of beheer kunnen stellen?

Bram van de Klundert, werkte bij het Wereldnatuurfonds, was actief in diverse natuurbeschermingsorganisaties en is op dit moment directeur van het Waddenfonds. Hij schreef twee boeken over onze relatie met de natuur. De een is een persoonlijke verkenning van Wildernis in Nederland: Expeditie Wildernis, het andere is een zoektocht naar nieuwe perspectieven tot de dieren, het landschap, en wildernis: Op zoek naar onze natuur. Hij vraagt zich af welke wildernis-utopie we nastreven?

Met ook bijdragen van stadsecoloog Johan Mees, vleermuisdeskundige Peter Twisk en beeldend kunstenaar Frank Bruggeman.

Deze talkshow is de start van deel 2 van het onderzoek Natuur als Gemeengoed van Frank Bruggeman

 

Locatie: auditorium Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.
Tijd: 19:30-21:00 uur
Entree is gratis wel graag vooraf aanmelden via: aanmelden@sm-s.nl