Phalaenopsis : het altijd vrolijke kassakoopje

ARTIKEL

Hoewel al in de negentiende eeuw gekweekt als kamerplant, is de onstuitbare opmars van de Phalaenopsis orchidee vooral te danken aan de isolatiegolf die volgde op de tweede oliecrisis van 1979. Naarmate steeds meer woningen werden voorzien van dubbel glas en andere isolerende materialen , ontstond een ideale afzetmarkt voor deze orchidee. De Phalaenopsis gedijt namelijk bij een binnenhuistemperatuur die niet onder de 15 graden Celsius zakt. Daarbij is de Phalaenopsis geen veeleisende vensterbankbewoner: eens in de week water geven volstaat en de bloeiduur kan gemakkelijk oplopen tot drie maanden. Om een uitgebloeid exemplaar opnieuw in bloei te krijgen is een flinke dosis geduld vereist en zijn ook groene vingers noodzakelijk. Veel uitgebloeide exemplaren worden dan ook weggegooid en vervangen door bloeiende exemplaren die werkelijk overal te koop zijn, zelfs bij bouwmarkten en tankstations.

Het vreemde is dat die ruime verkrijgbaarheid niet schadelijk is voor het imago van de orchidee. Uit marktonderzoek blijkt dat consumenten de Phalaenopsis nog steeds een bijzondere en exclusieve plant vinden. Zij vinden de plant erg geschikt om cadeau te doen en voor eigen gebruik. De prikkel tot de aankoop van een Phalaenopsis blijkt in de meeste gevallen het daadwerkelijk zien van deze orchidee te zijn. Dat maakt deze kamerplant tot een ideaal kassakoopje. Opmerkelijk is dat Nederlandse en Duitse consumenten de Phalaenopsis vooral een plaatsje in de vensterbank geven. Britten plaatsen de orchidee het liefst op het dressoir en Fransen geven de voorkeur aan de salon- of eettafel.

In Nederland houden ongeveer 70 bedrijven zich bezig met de Phalaenopsisteelt. Wereldwijd is de Phalaenopsis de meest verkochte orchidee. Kennelijk beschikt de plant over een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Worden mensen blij en gelukkig bij het zien van een bloeiende Phalaenopsis? Best mogelijk, maar de huidige overdaad aan deze plant doet terugverlangen naar de vensterbanken van ongeïsoleerde woningen.