Zadenoogst bij de Gammatuin

VERSLAG Voor de plantzadenbank in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch ging Frank Bruggeman op zaterdag 26 september op bezoek bij de Gammatuin te Rosmalen.

De Gammatuin is een stadslandbouwinitiatief van ongeveer 30 deelnemers die op het braakliggende terrein voor de Gamma een moes- en wilde bloementuin zijn gestart.

Zadenoogst

Met behulp van vooral een groep enthousiaste kinderen werden zaden geoogst van onder andere kardoen, malva, teunisbloem, distel, melde en korenbloem. Nadat de zaden een week zijn gedroogd zijn ze toegevoegd aan de zadenbank in het museum.

Workshop vogelvoederconstructies

Elk jaar organiseren de vrijwilligers van de tuin een kinderactiviteit met de Gamma vestiging ter plaatse.  In 2014 werden insectenhotels gemaakt, dit jaar (zaterdag 24 oktober) stonden vogelvoederconstructies op het programma.

Standaard materialen uit de Gamma werden gecombineerd met afvalmateriaal en natuurlijk materiaal als takken om los te komen van gangbare modellen en de fantasie te prikkelen. Om dit te stimuleren had Frank Bruggeman een drie meter hoge constructie gemaakt van tuinpalen en een boomstam met drie vertakkingen die wel wat weg had van een reusachtige vogelpoot. In de top van het object waren als voedselbron vetbollen en zonnebloemkoppen uit de tuin bevestigd.

In de loop van de dag hebben ongeveer 20 kinderen gebouwd aan hun object met aan het eind van de dag een jurering en trotse winnaar.

Zadenoogst bij de Gammatuin, Rosmalen
Zaden van kardoen
Workshop vogelvoederconstrcties in de Gamma