Sociale Sportschool oproep eerste try out

Wil je een goede work-out en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de zorg voor ouderen? Op zaterdag 12 december 2015 gaat de Sociale Sportschool van start voor sporters met een sociaal hart. Sporters van Wladimirov Fitness & Wellness nemen ouderen van Van Neynsel Park Eemwijk en Residentie Rivièraa tussen 10.00 uur en 11.00 uur mee op bootcamp. Ouderen die zelf niet meer kunnen sporten kunnen zo toch deel uitmaken van een sportieve én sociale activiteit, want de sporters trainen hun spieren onder meer door rolstoelen te duwen. De Sociale Sportschool is er ook voor ouderen uit de wijk en sportieve mantelzorgers die samen met hun pa of ma iets bijzonders willen beleven.

Deelname is gratis. Aanmelden kan bij de receptie van Park Eemwijk (Eemweg 114, 5215 HR 's-Hertogenbosch) en Wladimirov Fitness & Wellness (Rijnstraat 224, 5215 EP 's-Hertogenbosch)

De Sociale Sportschool is een initiatief van het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer als onderdeel van het programma Reinventing Happiness. In samenwerking met de lokale ouderenzorgorganisaties Van Neynsel, Brabantzorg en de Annenborch onderzoeken Sjaak Langenberg en Rosé de Beer hoe door middel van onalledaagse activiteiten een nieuw netwerk rondom ouderen ontsloten kan worden, zodat zorgen voor elkaar een nieuwe vorm en betekenis krijgt. Kun je een activiteit organiseren waarbij het onderscheid tussen hulpvrager en zorgverlener verdwijnt, omdat beiden er plezier aan beleven, een activiteit gebaseerd op wederkerigheid?

Rolstoelwandelen geïntegreerd in bootcamp

De bootcamp die in samenwerking met Van Neynsel en Wladimirov Fitness & Wellness is ontwikkeld is de eerste try out van het concept Sociale Sportschool. Sportschooleigenaar Youri Wladimirov: “Ik ben erg enthousiast over dit idee dat heel goed past bij het sociale karakter van onze sportschool.” Sjaak Langenberg: “Door rolstoelwandelen te integreren in een bootcamp wordt het ineens een heel eigentijdse, verrassende activiteit. Door sporters aan te spreken op hun sociaal hart verbind je een heel andere partij aan de ouderenzorg. Het is echt de bedoeling dat zij een goede work-out krijgen en dat ouderen hier deelgenoot van kunnen zijn, actief als ze dat nog kunnen, maar passief kan ook.” Rosé de Beer: “Ouderen kunnen enorm genieten van een activiteit, ook als ze er niet meer actief aan kunnen deelnemen. Doordat zij bij de bootcamp worden betrokken hebben ze op hun manier ‘meegesport’. Het is bovendien een leuke activiteit voor mantelzorgers die een uurtje willen sporten terwijl ze pa of ma bezoeken. Dan beleef je toch iets heel anders samen.”

Het is de intentie van Langenberg en De Beer dat de bootcamp uitgroeit tot een duurzame activiteit. Zij willen het concept Sociale Sportschool verder uitbouwen en hopen dat meer sportscholen zich aansluiten bij het initiatief.