“Zo doen we dat hier” Talkshow

Gasten: Vincent Bijlo, Mieke Moor, Peter Hop, Sjaak Langenberg & Rosé de Beer. Presentatie: Andrea van Pol

Een avond waarin de fascinatie van het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer voor gewoontegedrag in de ouderenzorg centraal staat. Over hoe gewoonten en het mantra “Zo doen we dat hier” het geluk soms in de weg kunnen staan. Over een onorthodox activiteitenprogramma voor ouderen. Over vrijwilligers die andere vaardigheden inzetten dan gebruikelijk. Over culturele instellingen, bedrijven en scholen in 's-Hertogenbosch die een onverwachte bijdrage kunnen leveren aan het aanbod voor ouderen. Een actueel thema, want als er één sector is waarin we met elkaar het geluk opnieuw kunnen uitvinden dan is het in de ouderenzorg, aldus Langenberg & de Beer.

De Talkshow sluit aan bij de 3e editie van de VrijwilligersAcademie073, een unieke scholingsweek voor vrijwilligers van buurtwerk, zorg, welzijn en sport en studenten van Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch locatie Hervenplein.

Cabaretier Vincent Bijlo zal de avond openen met een speciaal op het thema geschreven lied. Bijlo is sterk betrokken bij de thematiek. In 2014 was hij te gast op een conferentie over de toekomst van vrijwilligerswerk, georganiseerd door Vrijwilligersuitzendbureau ViiA en opende hij de Nationale Week van Zorg en Welzijn en de Participatiemarkt van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam. Bijlo was in 2014 al betrokken bij Reinventing Happiness als gastsuppoost. Zijn blindheid en toenemende doofheid beletten hem niet om de wereld met grenzeloos optimisme en een open blik tegemoet te treden.

Talkshowgast Mieke Moor is organisatiefilosoof. Zij houdt zich bezig met de vraag hoe (de organisatie van) werk menselijker kan worden gemaakt: “In de ordeningsdrang blijft vaak weinig ruimte over voor het besef dat ‘waar het werkelijk om draait’ niet te regelen is. In het nuttigheidsdenken wordt veel waardevols uitgesloten. In de gezondheidszorg is het ‘geweld’ van die regelzucht voelbaar,” aldus Moor. Ze heeft deze thematiek uitvoerig onderzocht in het boek Tussen de regels. Een esthetische beschouwing over geweld van organisatie, waarop ze in 2012 promoveerde. Moor begon haar carrière als verpleegkundige.

Als laatste gast schuift Peter Hop van LEAS bureau voor zorgvernieuwing aan. Hij is directeur van de Stichting Zwementie. Zwementie is een participatieproject waarin jongeren/studenten (HBO en MBO) zwemmen met dementerende ouderen. Zwementie is niet alleen heilzaam voor de deelnemende ouderen, maar bovenal ook leerzaam voor de studenten die in de gelegenheid gesteld om het gedrag van ouderen met een dementieel beeld te observeren in een volledig andere context dan de geplande onderwijssituatie. Peter Hop begon als verpleegkundige en manager in de ouderenzorg en was eind jaren ’90 directeur van twee zorginstellingen in de regio Den Haag.

De Talkshow wordt gepresenteerd door Andrea van Pol, bekend van o.a. De Slag om Nederland (VPRO) en Vroege Vogels (VARA).

Datum: dinsdagavond 2 juni, 19:30 - 21:00 uur

Locatie: auditorium Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

Entree: gratis, wel graag vooraf opgeven i.v.m. beperkt aantal plaatsen, via aanmelden@sm-s.nl

 

 

Gastsuppoost Vincent Bijlo wordt op sleeptouw genomen door bezoekers
Mieke Moor Foto: Sebastiaan ter Burg
Zwementie, jongeren/studenten zwemmen met dementerende ouderen
Talkshow presentatrice Andrea van Pol