Het geluk van het museum

Audiotour de Apostrof:  Michiel van de Weerthof & Joost van Pagée doken vorig jaar tijdens Bosch Geluk onder in het museum, als artists-in-residence. Op zoek naar het geluk van het museum interviewden zij medewerkers, bezoekers, suppoosten, de architect, de wethouder en de directeur. De kunstenaars registreerden alledaagse museale geluiden, onderschepten fragmenten van gesprekken en liepen ook een rondje mee met de schoonmaakster. Het resultaat: honderden uren aan museaal audiomateriaal met spitse humor verwerkt tot een interactieve audiotour met acht verschillende varianten.

Schoonheid of Verrassing
Komt u voor De Schoonheid of voor De Verrassing? De eerste vraag in de audiotour is direct raak. Ze verdeelt de bezoekers en laat hen eenzelfde tour door het museum wandelen, maar vanuit een ander perspectief. Wie voor De Schoonheid kiest wordt gewezen op geuren in bepaalde ruimtes zoals oranjebloesem en pepermunt, wie voor De Verrassing kiest hoort de suppoosten hardop twijfelen (waarover?). Niet de getoonde kunst staat centraal in deze tour, maar het gebouw en haar bewoners. Informatief, speels, verrassend en soms ontluisterend.

Ter nagedachtenis: Met het plots overlijden van René Pingen - tijdens het maken van de Apostrof  directeur van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch - heeft deze audiotour tevens een bijzondere betekenis. Weerthof en Pagée interviewden Pingen uitgebreid over het reilen en zeilen van het museum en over zijn toekomstvisie en verwerkten dit gesprek in deze audiotour.

Vanaf zaterdag 18 juni is de Apostrof weer te beluisteren in het museum. iPod's en koptelefoons zijn af te halen bij de balie van het museum.

Geluksvisie: WAT IS HET GELUK VAN HET MUSEUM?

soundtreks.michielvandeweerthof.nl