Kan je geluk kopen?

ARTIKEL Hoeveel geld heb je nodig om geluk te kopen? Deze vraag hield psycholoog Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton bezig, beide professor aan Princeton University.  Uit een groot onderzoek in 2010 bleek dat als werknemers $75.000 per jaar verdienen zij het meest tevreden zijn met hun leven en zij dagelijks regelmatig een gevoel van geluk ervaren (blijdschap, genot etc.) Elke dollar meer aan inkomen maakt hierin geen groot verschil meer. Echter voor werknemers met een lager inkomen zou een opslag tot $75.000 wel wezenlijk kunnen bijdragen aan een verhoging van hun welzijn en geluksgevoel.

Geïnspireerd door bovenstaand onderzoek veranderde Dan Price, directeur van het Amerikaans bedrijf Gravity Payments, de salarissen van alle 120 werknemers naar $70.000 per jaar, inclusief zijn eigen salaris van $1 miljoen. Men spreekt van een kleine revolutie. Want stel je voor dat meerdere bedrijven zijn voorbeeld zouden volgen? Sommige CEO's van Amerikaanse bedrijven verdienen wel 345 meer dan het gemiddelde salaris van hun werknemers.

Interessant om over na te denken of we met bovenstaande argumenten de topsalarissen en bonussen in ons eigen land tot een gelijkwaardiger niveau kunnen terugbrengen: "U wordt er immers toch niet veel gelukkiger van!".

 

Bronnen:

Slate

Business Insider uk

Volledig onderzoek Kahneman/Deaton

 

Kijk ook eens bij
Bruto Nationaal Geluk