Schemer- en dageraadwandeling

OPROEP

18-09 en 27-09

Frank Bruggeman organiseert twee bijzondere natuurbelevingswandelingen samen met lokale deskundigen.

Volgens natuurkenners is de kans op een sublieme natuurervaring het grootst bij dageraad of schemering. U wordt uitgenodigd dit zelf te ontdekken tijdens twee Bossche wandelingen:

 

- Vrijdag 18 september, Schemerwandeling met vleermuisdeskundige Peter Twisk.

In het chinees is het teken voor de vleermuis en geluk hetzelfde!

De wandeling loopt een stukje over de stadswal en de Binnendieze. U gaat samen met Twisk op zoek naar vleermuizen. Daarnaast zal hij veel van zijn natuurervaringsbelevingen met u delen en schenkt hij speciale aandacht aan het gebruik van kunstlicht in de openbare ruimte. Dit laatste is voor velen een vanzelfsprekend iets maar men staat er dan niet bij stil dat duisternis ook waarde en schoonheid heeft, en bovendien belangrijk is voor nachtdieren als vleermuizen.

Aanvang: 20:00 uur. Duur: circa 90 min. Verzamel bij entree Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

 

- Zondag 27 september, Dageraadwandeling met stadsecoloog Johan Mees.

U loopt nooit meer met de zelfde ogen door de natuur!

De wandellocatie is het Sterrebos. Mees vindt het belangrijk dat we een verbinding aangaan met onze natuurlijke omgeving. Dit kan door het aanspreken van oeroude vermogens die nog steeds diep in ons verscholen liggen. Vermogens om bijvoorbeeld wild te spotten of eetbare planten te herkennen. Maar ook door beter en anders gebruik te maken van onze zintuigen. Hierdoor ga je volgens de stadsecoloog meer zien, voelen en ook begrijpen hoe natuur werkt. Inheemse volkeren gebruiken technieken als  ‘nature awareness’ en ‘intuïtieve tracking’ tijdens het jagen en verzamelen van bruikbare materialen. Ze leven zich in, in het dier wat ze willen opsporen. Als ecoloog gebruikt Johan Mees deze technieken ook o.a. om wild te spotten. Met een aantal korte oefeningen tijdens de wandeling deelt hij deze ervaring met u.

Aanvang: 08:00 uur. Duur: circa 120 min.

Verzamelpunt: Ingang van het Pettelaarsbos in Sint Michielsgestel. (Dit is het bosgebied ten zuiden van 's-Hertogenbosch, vlakbij het provinciehuis langs de A2). Adres: Pettelaar 1, 5271 TR  Sint-Michielsgestel. U ontvangt de routebeschrijving na aanmelding.

 

Beide wandelingen zijn gratis. U kunt zich opgeven door een bericht te sturen naar aanmelden@sm-s.nl onder vermelding van wandeling en datum.

Leest u hier een verslag van de talkshow 'Moestuinidylle en Wildernisutopie' waarin Johan Mees en Peter Twisk gastsprekers waren.

Kijk ook eens bij
Frank Bruggeman
Stadsecoloog Johan Mees
Schemerwandeling